Pokud se rozhodnete cestovat po severu Španělska, je potřeba mít předem připravený program pro případ deštivého počasí. S největší pravděpodobností totiž bude pršet a o válení na pláži se Vám bude moct jen v noci zdát. Každá správná snobka obhlídne terén a zjistí od místních domorodců, kde se dá dobře najíst. Jsme na severu Španělska, takže co jiného než dary moře.
Jako první chod jsme zvolily Ensalada mixta (míchaný salát).
Byla nám doporučena nově otevřená restaurace Yola-Berri ve vesnici San Juan (v Baskičtině Donibane) nedaleko San Sebastianu. Neváhaly jsme ani minutu, a vydaly se objevovat. Usadily jsme se na krytou terasu, kde nás začala obsluhovat lehce přiopilá velmi milá servírka. Okamžitě si nás zamilovala a dokonce zařídila, že jsme si mohly naše menu sestavit podle sebe, i když to nebylo obvyklé. Jediné, co bych obsluze vytkla, je pořadí, v jakém chody nosili (např. polévka se nám dostala na stůl až ve druhé polovině této velkolepé show)
Dále jsme pokračovaly Calamares a la romana (smažené kalamáry obalené v těstíčku)
Po kalamárech přistály na stůl úžasné Langostinos a la plancha (krevety na grilu) Propečené jen tak trochu, nádherně čerstvé a šťavnaté.
Po nich ten dlouho očekávaný krém z darů moře (Crema de mariscos)
Po polévce už jsme byly trochu najedené, ale před námi byly ještě dva fantastické chody.
Almejas (škeble)
A nakonec jsme finishovaly s Pulpo a la Gallega (chobotnice na Galicijský způsob)
To vše jsme konzumovaly asi čtyři hodiny a zapíjely vínem Albariňo. Na dezert už nám bohužel nezbylo místo, tak snad příště. (pozn. o talířky jsme se vždy podělily. toto menu bylo pro dva). Mohu jen doporučit!
Yola-Berri, Calle San Pedro 22.San Juan. V době psaní článku zatím nemají www