Pořádně aromatické jídlo původem z Asie nebo Orientu si čas od času dám rád, i když důsledky takového kroku pro moje zažívání bývají často přímo úměrné kvalitě podniku, který navštívím. Tentokrát jsem ve žhavém nedělním odpoledni zavítal do restaurace Tandoor, která se ukryvá v malé uličce na pražském Břevnově a nabízí specialitky z indických luhů a hájů. Nutno říct, že zažívací problémy se tentokrát nedostavily, zato čelo jsem měl orosené ještě dlouhou dobu po tom, co jsem z talíře dostal poslední zbytky.
Zahájení přitom bylo co se ostrosti týče poměrně nenáročné a spočívalo v masové samose, což jsou typicky trojúhelníkové křupavé taštičky plněné směsí masa a indického koření (chilli, kari, kurkuma, koriandr atd.). Chuťově vývažený starter, příjemně doplněný svěží jogurtovou omáčkou. Ještě před hlavním chodem jsem si googloval, jestli jsem schopný něco takového připravit doma.
Měl jsem chuť na něco pálivého a zároveň jsem potřeboval zachovat něco ze svých chuťových buněk i pro nějaké další restaurace. Zvolil jsem si proto „dvoupapričkový“ korai v úpravě hovězí, za což by mě asi skuteční Indové přinejlepším vykoupali v Ganze. Přestože jsem čekal pálivost na o něco nižší úrovni, jídlo mi chutnalo a bylo z něj poznat, že s jednotlivými ingrediencemi (koriandr, chilli, paprika, rajčata) to v kuchyni umí. Příloha byla poměrně typicky indická – česnekový nán, který mi vyloženě sedl do noty a posloužil jako ideální vytířač talíře.
V Tandooru jsem dostal přesně to, co od indické kuchyně očekávám, byť by mě opravdu zajímalo, jestli je pozření vindaloo (6 papriček) nebo phall (7 papriček) ještě slučitelné se životem. Až v zimě seberu odvahu, budu to asi muset zkusit.
Tandoor, Konecchlumského 596/7, 169 00 Praha – Břevnov, www.tandoor.cz