Přestože léto již téměř odeznělo a teploty většinu dní stěží šplhaly přes dvacet stupňů, pořadatelé festivalu Foodparade se trefili do počasí náramný způsobem, takže jsem si mimo dále popsaného zážitku z jídla úspěšně pořídil i lehkou spáleninu nosu. No co se dá dělat, když jsem místo houbaření v temných lesích zvolil návštěvu prosluněných zámeckých zahrad v Tróji, kde se konal druhý ročník zmíněného festivalu. A nutno říct, že se povedlo nejen počasí, ale i celkové provedení.
Hodně tomu nejspíš pomohl i náš brzký příchod kolem poledne, kdy se zatím netvořily větší fronty u stánků a člověk si mohl jídlo užít v klidu a soukromí jak u jednoho z mnoha stolečků, tak na dece ve stínu zámeckých stromů. Oproti narvanému Prague Food Festivalu zkrátka pohoda a romantika. Když už jsme u toho srovnávání s PFF, nabídka restaurací je na Foodparade sice možná o něco chudší, o to více ale dokáže překvapit.
Začali jsme u stánku Burger Baru, kde bylo bezpochyby nejvíce lidí a nebylo se čemu divit. Brooklynský burger s hovězím masem, uzeným, sladkokyselým zelím a cheddarovou omáčkou byl totiž zmáknutý skvěle a když kuchař přeléval středně propečený kus hovězího rozpuštěným cheddarem, člověk si připadal, že musí mít slintavku.
Kuchaři z „Kontíku“ podle vlastního vyjádření i mnoha praváků pečlivě naaranžovaných v jejich stánku na houby rádi chodí a zároveň dokázali, že s nimi dokáží velmi dobře pracovat. Zatímco telecí hřbet byl tak nějak standardně dobrý, hříbkové ragout se povedlo na výbornou a dodávalo jídlu skvělý šmrnc. Chuť lesa a hub bude s nadcházejícím podzimem jistojistě stále častější.
Co nás ale potěšilo nejvíce, byla paní z restaurace La Gastronomia Ligure, která nám bez zaváhání vnutila tyhle úžasné fritované kalamáry na salátu z rukoly. Křupavá mořská potvora nikdy neurazí, tentokrát postrádala jakoukoliv tuhost a ač jsem u Středozemního moře už drahnou dobu nebyl, na momentík jsem se tam ocitnul.
Co nelze opomenout je sladké. Foodparade ho nabízí spoustu, za všechny musíme uvést asi nejfotogeničtější desert, kterým podle popisu snad měl být netradičně servírovaný jahodovo karamelový cheesecake, ale sám nevím, jestli jsem ho v tom květináči našel.
Foodparade nás potěšilo. Užili jsme si jídlo, atmosféru a krásný den. Ve dvou jsme se nacpali do sytosti skvělých dobrot, stálo nás to ve dvou tisícovku a je potřeba říct, že ji určitě litovat nebudeme. Stejně jako super stráveného sobotního odpoledne v zahradách trojského zámku. Těšíme se napřesrok.