Trvalo to dlouho. Trošku jsem doufal, že mi děvčata pomohou a nechají se k návštěvě Olomouce zlákat, aby mě nikdo nemohl nařknout z toho, že je tento příspěvek jednostranný, zaujatý a zatraceně pozitivní. Nestalo se tak, tudíž mi nezbývá než napsat post, který bude možná vypadat jednostranně, zaujatě a zatraceně pozitivně, ale já si za svým vždycky stojím. A vždycky si to můžete přece zkontrolovat sami.
Black Stuff Irish Pub najdete vlastně ještě v olomouckém centru, v bezprostřední blízkosti novogotického dómu sv. Václava. Interiér se od roku 2003, kdy byl bar otevřen, neustále rozvíjí a nutno říct, že je čím dál více útulnější. Tomu přispívá i bohatá nabídka nápojů a drinků, samozřejmostí je téměř nevyčerpatelná zásoba whisk(e)y, která nemá konkurenci nejen na Moravě, ale troufnu si tvrdit, že i v Praze stěží najdete bar s širokou škálou single malt i blended whisk(e)y. V Black Stuffu to ale nakonec dotáhli tak daleko, že si je zástupci palírny Ardbeg, což je jedna z nejuznávanějších značek na světě patřící do portfolia skupiny Louis Vuitton Moët Hennessy (bohužel dámy, kabelečku si tady nekoupíte), vybrali jako první a jedinou ambasádu této značky v České republice.
Na začátek návštěvy můžete vyzkoušet třeba nějaký signature drink, který vymyslel a s radostí Vám namíchá Michal Balzer nebo Marek Vybíral. Já si oblíbil třeba lehký letní Becher Spritz, pochopitelně postavený na bázi Becherovky.
Občas se stane, že před Vámi přistane nějaké překvapení, i když u mě to byl asi úplatek ve formě dalšího signature drinku s názvem Shortie. Základ tohoto dryjáku tvoří právě whisky Ardbeg, která se řadí do skupiny „islay“, což zaručuje plnou až zemitou chuť, typicky nakouřenou a asi ne úplně akceptovatelnou pro každého konzumenta. Je to jako s olivami, do určitého věku zkrátka nechápete, jak to probůh může někomu vůbec chutnat. Potom se ve slabé chvilce necháte zlákat a už se oliv nebo whisky Ardbeg nikdy nezbavíte.
Dámy se nemusí obávat, že by na ně v Black Stuffu nemysleli, já při pozvání většinou používám osvědčený kundolap Legendario – Elixir de Cuba, ale předpokládám, že slečny a paní častěji samy sáhnou po něčem míchaném, barevném a navoněném. Takové může být třeba i Mojito Cubaneo. Vévodí mu pochopitelně tříletá Havana (zvolit můžete verzi 0.4 nebo 0.6), máta a hlavně moje oblíbená Angostura. Vše se na rozdíl od toho mojita, které všichni znáte, servíruje s celými kostkami ledu (a pochopitelně s limetkovou šťávou a třtinovým cukrem).
Na závěr se často nechám zlákat na kvalitní „šláftruňk“. Tentokrát jím byla desetiletá whisky z již několikrát zmíněné palírny Ardbeg. Na chuť bohatě postačí i malá porce, i tak ji kvůli výraznému aroma rašelinišť a nakouřenosti budete cucat déle než půllitr piva. A když jsme u piva, těch tu mají také spoustu, navíc, jedna pípa navíc neustále obměňuje speciály z českých pivovarů.
Psát bych mohl ještě dlouho. Třeba o tom, jak fajn se sedí v křeslech u krbu. Nebo jak můžete na zimní zahrádce využít gril od Webera a udělat si na něm, co jen hrdlo ráčí. A nebo taky o tom, jak se do některých míst a za některými lidmi člověk rád vrací i po deseti letech. Zkuste se někdy zastavit v Olomouci a ochutnejte.
www.blackstuff.cz, 1. máje 19, 772 00 Olomouc, tel.: 774 697 909
Kriterium | Hodnocení |
---|---|
Obsluha | Svižní barmani a krásné ženy na place |
Prostředí | Většinu času útulné a poklidné, večer ale party |
Jídlo | Tady se hlavně pije |
Cenová úroveň | Střední |
Příležitost pro návštěvu | Posezení, večírek, grilování |
Celkový dojem | Awesome!!! |