Není brusla jako brusla, v Uherském Hradišti mají hned u zimního stadionu La Bruslu. Nejdřív se nám schovávala, místo ní jsme nacházely elektrárny (myslejíce si blonďatě, že je to zimní stadion), ale nakonec jsme ji dostaly. A díky bohu za ni, vždy nás potěší, když narazíme na dobrou restauraci i mimo metropoli.
A protože nás tam Snobek bylo hodně, rozhodly jsme se, že každá přispějeme svým odstavečkem k recenzi.
Osudové rizoto pro Jane
Šafránové rizoto s parmazánem mě oslovilo hned po prvním prolistování nabídky restaurace. Možná mě zaujala jeho jednoduchost, která se k prostředí hodila, možná jsem tuto návštěvu a tento okamžik chtěla mít spojenou s něčím vzácným a výjimečným.
Když se přede mnou objevilo sluncem zalité, perfektně trefené rizoto, mohlo mi úsměv na rtech zkazit jen zjištění, že se v té žluté nádheře koupe řapíkatý celer. Mé rozhořčení pochopí všichni ti, kteří stejně jako já, jsou ochotni tuto zeleninu tolerovat jen v pořádně ostré Bloody Mary. Ovšem mlaskání nad ostatními talíři na stole mě přinutilo dát mu šanci a ochutnat. Ještě že tak. Rizoto mělo perfektně vyladěné chutě. Jemnost krémového rizota lehce rozbíjela a osvěžovala vůně celeru a v kombinaci s parmazánem vytvářely ingredience Bermudský trojúhelník, ze kterého se jen těžce dostáváte.
Nezapomenutelných dovolených, bezkonkurenčních zážitků a nenahraditelných kamarádek je stejně málo jako šafránu nebo dobrých restaurací v těchto končinách.
Pálivá Koudy
Kvalita italské kuchyně se pozná podle nejednodušších pokrmů. Pokud totiž zkazíte pastu na aglio olio, tak už vám nepomůže ani svěcená voda. Otestovala jsem tedy těstoviny aglio olio a vůbec nebyly špatné. Konečně někdo pochopil, že aglio olio není thajská kuchyně, tedy nutně po nich nemusí pálit celá pusa, stačí, když mírně přihořívá. Parmazán byl kupodivu opravdu parmazán a ne převlečená gouda, takže spokojenost mi zavládla nejen v žaludku, ale i v duši.
Aglio olio jsem se rozhodla doplnit salátkem se sušenými rajčaty, která jsem nejdřív marně v tom salátu hledala, ale číšník se po mém upozornění hbitě omluvil a rajčátka dodal. Jinak byl salát výborně ochucen a krásně dokresil můj lehký oběd.
Eva ráda maso
Protože jídlo pro mě znamená maso, padla mi do oka vepřová panenka s hříbkovou omáčkou. Daleko od rodného kraje jsem doufala, že omáčka bude opravdu domácí, která neviděla hříbky jen z rychlíku. V teplém počasí jsem jako přílohu zvolila trošku ohrané fazolky se slaninou. Panenka byla krásně měkká a narůžovělá, fazolky příjemně křupavé a omáčka servírovaná zvlášť splnila veškerá má tajná přání. I to, že mi tím opravdu pohladili bříško, jak zní motto restaurace.
PS. Z důvodu hladové euforie jsem omáčku nestihla vyfotit, nezbývá proto nic jiného, než jí jet vyzkoušet.
Jarka to na závěr shrne
Jako sladkou tečku jsem zvolila točenou zmrzlinu do „whiskovky“, což sice v menu nenajdete, ale nedalo se odolat tradičnímu zmrzlinovému stroji, který byl přistavený hned vedle zahrádky.
Restaurace a pizzerie La Brusla, Na Rybníku 1057, 68601 Uherské Hradiště, www.labrusla.cz
Kriterium | Hodnocení |
---|---|
Obsluha | ochotná i když v pantoflích |
Prostředí | velmi příjemné |
Jídlo | překvapivě italské |
Cenová úroveň | pražská |
Příležitost pro návštěvu | rande i nerande |
Celkový dojem | velmi dobrý |